Biała herbata jest coraz popularniejsza na całym świecie. Wykonana jest z niedojrzałych pączków wzrostowych i młodych liści. Są pełne polifenoli. Biała herbata jest bardziej kosztowna niż inne rodzaje herbat. Najlepsza herbata jest produkowana w Darjeeling w Indiach, jest również uprawiana w Chinach i Japonii. Poszczególne odmiany mają egzotyczne nazwy jak np.: biała piwonia. Wysokiej jakości biała herbata jest zbierana na początku wiosny. Pąki powinny być idealne, nie mogą być ani zbyt długie ani zbyt cienkie. Biała herbata jest pełna katechin, zwykle znajdujących się w świeżych liściach herbaty, które, jak stwierdzono – pomagają w naprawie DNA. Ma ona też mniej kofeiny niż inne rodzaje herbaty, wiąże się z większą ilością antyoksydantów – które są tak pomocne w walce z rakiem. Badacze zauważyli, że biała herbata może pomóc zwalczyć wirusy i bakterie wywołujące zakażenia. Herbata ta dodaje też energii, dlatego bardzo chętnie sięgają po nią sportowcy, jak również wszyscy inny ludzie aktywni fizycznie.