Osoby, które chcą się zdrowo odżywiać, a przy tym zachować ładną sylwetkę muszą pamiętać, że jednym z niezbędnych składników pokarmowych jest błonnik. Zapewnia on prawidłową pracę układowi pokarmowego. Co warto wiedzieć o błonniku?
Co to za substancja?
Błonnik jest częścią roślin. Nasz organizm nie jest przystosowany do jego trawienia. Jest to substancja pozbawiona kalorii. Jego rola w organizmie polega na oczyszczaniu układu pokarmowego z pozostających w nim niestrawionych resztek pokarmu.
Jaką rolę pełni w organizmie?
Błonnik porównywany jest miotełki, która wymiata z układu trawiennego wszystkie resztki, które w nim pozostały po zakończeniu procesów przemiany materii. Wchłania on także nadmierną ilość kwasów żółciowych, pomaga obniżyć poziom złej frakcji cholesterolu. Jedząc produkty bogate w błonnik normujemy poziom cukru we krwi.
Gdzie go można znaleźć?
Najwięcej błonnika znajdziemy w: